Vlooien en Teken

Vlooien !!
Elk jaar zijn ze er weer…vlooien!

Cyclus van de vlooi
Vlooien overleven slechts enkele dagen zonder bloed. De volwassen vrouwtjesvlo zuigt bloed bij een hond of kat en legt 24 uur later eitjes.
Uit deze eitjes komen na enkele dagen larven. Deze larven zijn lichtschuw en verstoppen zich in naden en kieren. Daar voeden zij zich met de uitwerpselen van de volwassen vlo. Na enkele vervellingen spint de larve een cocon om zich heen, waar uiteindelijk weer een volwassen vlo uitkomt.

Een volledige cyclus duurt:
– onder gunstige omstandigheden niet langer dan 2 weken
– onder normale omstandigheden 3 a 4 weken
– onder ongunstige omstandigheden kan een cocon maanden overleven.

Deze omstandigheden worden bepaald door de temperatuur, de vochtigheid en trillingen.
Een volwassen vlo komt pas uit een cocon vrij, wanneer er goede omstandigheden zijn om te overleven, d.w.z. er moet een dier of mens aanwezig zijn om bloed te kunnen zuigen.
Een bekende situatie is de vakantieperiode.
De cocons blijven gesloten zolang er geen dier of mens in huis aanwezig is. Bij thuiskomst worden de bewoners meteen besprongen door een leger van jonge, volwassen vlooien.

Wist u dat…
– Een vrouwtjesvlo al na 36-48 uur de eerste eitjes legt?
– Dit eitjes leggen soms wel 100 dagen doorgaat? (meestal 50 dagen)
– 25 eitjes per dag en gedurende 50 dagen = 1250 eitjes!

Vlooienseizoen
Vlooien hebben warmte en vocht nodig om te overleven. Een temperatuur van 25 gr.c. en een luchtvochtigheid van 80% is hierbij het meest ideaal. In ons land is dat meestal in het voorjaar of in de zomer. Maar ook in het najaar of ’s winters kan er een vlooienplaag ontstaan. In onze goed verwarmde huizen ontwikkelen de cocons zich ook in die seizoenen verder.

Probleem voor mens en dier
Uit het bovenstaande wordt duidelijk dat enkele vlooien op uw huisdier binnen enkele maanden tijd voor een ware vlooienplaag kunnen zorgen. Vooral zomers wanneer de temperatuur hoger is, zijn de omstandigheden ideaal voor de vlo om zich snel voort te planten.
U herkent de vlooien op uw huisdier vaak aan het feit dat het dier zich af en toe of veel krabt of bijt.
Vooral plotseling naar de achterhand of staart bijten, kan betekenen dat het dier last van vlooien heeft.
Soms zijn de vlooien zelf moeilijk te vinden maar kunnen er wel vlooienpoepjes gevonden worden. Dit zijn zwarte speldenknopachtige korreltjes in de vacht. Legt u zo’n korreltje op keukenpapier en maak het u het nat, dan zult u een rode vlek zien ontstaan als gevolg van het bloed in de ontlasting van de vlo.
Vlooien kunnen ook de tussengastheer zijn van lintwormen, door een besmetting met vlooien kan uw hond of kat ook nog een lintwormbesmetting oplopen.
Verder maken vlooien, als ze honger hebben, geen onderscheid tussen mens en dier. Ze bijten dan de mens!! Voor mensen zijn vlooien niet gevaarlijk maar wel lastig, sommige mensen kunnen er zelfs overgevoelig voor zijn en er enorme jeuk van krijgen.
Vlooienallergie
In een enkel geval is het zo dat dieren al bij een enkele vlo zeer heftig reageren op een vlooienbeet. Dit wordt dan een vlooienallergie genoemd.
De hond of kat heeft dan zeer ernstige jeuk. De huid is vaak erg rood en geirriteerd. Vaak krabben en buiten de dieren zich zo erg dat ze de huid kapot maken. Zo’n kaal gebeten plek heet een “Hot-Spot”.
Als u dit ziet, is het verstandig om snel contact met uw dierenarts op te nemen, daar zo’n plek snel erg groot kan worden.
Het dier wordt dan behandeld met een vlooienspray, antibiotica en erg belangrijk een middel tegen jeuk!
Wanneer een overgevoelig dier gebeten wordt door een vlo dan heeft het dier daar 1 week erge jeuk van.

Bestrijding en preventie
De bestrijding van vlooien bestaat uit 3 onderdelen:
1. Het bestrijden van vlooien op het dier
2. Het bestrijden van vlooien in het huis
3. Doorbreken van de levenscyclus van de vlo

* 1 – Bestrijding van vlooien op het dier
Dit is het belangrijkste onderdeel van de vlooienbestrijding. Het middel moet:
– snel werken
– effectief zijn
– veilig voor mens en dier zijn
– gemakkelijk toe te dienen zijn
– het ontstaan van vlooienallergie verhinderen
– waterbestendig zijn

In de handel :
Spot on-Dit  is gemakkelijk toe te dienen door de inhoud van het pipetje op de kale huid in de nek te druppelen. Het werkt 3 maanden tegen vlooien en werkt 5 weken goed tegen teken.
*Sprayvorm
Deze werken beide als contactgif voor de vlo, zodra een vlo op het dier springt, raakt hij de talglaag en valt nog, voordat hij gebeten heeft, dood van het dier af.
*Vlooienband
bijv. Stronghold, dit is ook een spot-on, maar werkt niet alleen tegen vlooien, maar ook tegen bepaalde schurftmijten en tegen spoelwormen.
Uw huisdier is dan in een keer ontwormd en ontvlooid!!
Nieuw:
*Tablet , deze moet door de hond ingenomen worden en is bij de dierenarts verkrijgbaar. Deze tabletten zijn 12 weken (3 mnd) werkzaam.

*2 – Bestrijding van vlooien in het huis
Wanneer er 10 vlooien op uw huisdier zitten, liggen er bij u thuis op de vloer wel zo’n 1000 eitjes en larfjes. De omgeving behandelen is dus ook belangrijk. Veel stofzuigen en nat afnemen is aan te bevelen, naast het gebruik van een omgevings- of tapijtspray.

* 3 – Doorbreken van de levenscyclus van de vlo
Bij aanhoudende problemen kunt u de levenscyclus van de vlo doorbreken. Program is zo’n product

Vlooien, je kunt beter voorkomen dan bestrijden.