Hersengymnastiek

De definitie van hersengymnastiek in het algemeen: Het oefenen van de hersenen door (logisch) denken en geheugenoefening.
Maar het is meer dan dat. Geestelijke uitdaging aanbieden is goed voor de relatie tussen mens en hond en dus goed voor de gehoorzaamheid. Bovendien leren temperamentvolle honden en honden met te weinig zelfbeheersing zich beter te concentreren door het doen van deze spellen.  

Spelletjes zijn een goede geestelijke uitdaging voor de hond. Veel probleemgevend gedrag bij honden wordt veroorzaakt door verveling. Zo kan een hond apathisch worden, stereotype gedrag vertonen, zijn staart na gaan jagen, dingen slopen etc. Ze krijgen wel dagelijks een, lange, wandeling, maar worden geestelijk niet uitgedaagd/gestimuleerd. Daarom is ook voor honden hersengymnastiek erg belangrijk! Des te meer nog voor honden met een hoge praktische intelligentie en de rassen die, in het verleden en vaak nu nog steeds, worden gefokt om te werken met/voor de mens.

Hersengymnastiek spellen zijn er in vele soorten en maten en verschillende prijs categorieën.

Vele soorten kunt u verkrijgen van Nina Ottosson in diverse dierenwinkels of op het internet.

Ook  kunt u natuurlijk zelf hersenspelletjes maken voor de hond. Op het internet is hier heel veel van te vinden.

hersenwerkklik op de foto voor het filmpje.

Simpel zelf te maken is een speeltje van fleece. Deze kunt u knopen of vlechten. U kunt een recht speeltje maken maar ook kunt u diverse vormen ervan maken.

Hieronder een uitleg over de scoobidoo-knoop, gebruikt bij het maken van een fleece speel.

fleecespeelklik op de foto voor het filmpje.

spookjeHet spookje van Fleece.

kongKongrecepten