Onderhoud gebit

Wanneer je een hond hebt krijg je er wel keer mee te maken, de bek van je hond begint te stinken en je hond krijgt last van tandsteen, tandplak en gele/bruine tanden. Hoe komt dit eigenlijk en hoe kom je hier vanaf? Hoe zorg je ervoor dat je hond niet meer uit zijn bek stinkt en je hond geen pijn meer heeft omdat het vaak gaat ontsteken?

Waarom krijgen honden tandsteen, tandplak en een stinkende bek?

Wanneer veel honden twee jaar zijn begint er al tandplak te komen, dit is bij 70% tot 80% van de honden het geval. Wanneer je het gebit niet regelmatig schoonmaakt komt er tandplak op de tanden van je hond. Tandplak bestaat uit slijm, voedselresten en bacteriën die een laagje over de tanden vormen, hierdoor krijgen honden ook vaak een tandvleesontsteking. Wanneer tandplak hard geworden is vormt dit tandsteen en is dit lastiger te verwijderen dan tandplak.

Honden krijgen tandplak wanneer je je hond hondenbrokken en blikvoer geeft, honden die altijd rauw voer krijgen hebben hier, hoe oud ze ook zijn, bijna nooit last van.

Ontsteking

Door het tandplak en het tandsteen kan je hond een ontsteking in zijn mond krijgen. Tanden en kiezen kunnen los gaan zitten en door de ontsteking verhoogt de doorbloeding waardoor de bacteriën en de afvalproducten van de ontsteking naar de nieren, het hart, de lever en de gewrichten kunnen gaan, dit kan ernstige schade aan de organen veroorzaken. De symptomen van een ontsteking zijn:

 • Moeite hebben met eten, de hond eet niet of aan een kant.
 • Een stinkende adem hebben.
 • Rode en opgezwollen tandvlees.
 • Witte of bruine aanslag op de tanden.
 • De kiezen en/of tanden zitten los.

Wanneer begin je met de gebitsverzorging?

Vanaf pups af aan moet je je hond laten wennen aan een tandenborstel. Poets op het begin één keer per week de tanden en bouw dit steeds wat meer op. Elke dag de tanden poetsen van je hond is het beste omdat tandplak elke dag weer opnieuw op de tanden komt.

Maar in het wild hoeven ze toch ook hun gebit niet schoon te houden?

Dit komt omdat ze in het wild geen brokken en blikvoer eten, in dit eten zit ontzettend veel troep en veel mensen weten dit niet. Honden in het wild eten vlees, rauw vlees en dit zorgt ervoor dat er geen tandplak en tandsteen komt, hierdoor hebben honden in het wild de problemen niet die gedomesticeerde honden hebben

Hoe wen je je pup het tandenpoetsen aan?

Je kunt je pup in stappen het tandenpoetsen aanwennen en aanleren. Je moet dit stap voor stap doen, gaat het niet goed, ga dan geen stap verder maar neem een stap terug.

 • Je pup moet weten dat het niet erg is als je zijn gebit wilt bekijken, beloon je hond dan ook.
 • Poets de tanden van je pup met je vingers.
 • Poets met een tandenborstel de tanden van je pup.
 • Poets de tanden met hondentandpasta en laat je pup aan de smaak wennen.
 • Eventueel kun je je pup laten wennen aan een elektrische tandenborstel.

Welke manieren zijn er om er vanaf te komen?

Dierenarts
Een manier om van tandsteen, ontstoken tandvlees en een stinkende bek af te komen is door het tandsteen verwijderen bij de dierenarts. De hond moet dan een gebitsreiniging ondergaan, vaak ook nog onder narcose.  Je moet al gauw aan 70 tot 100 euro denken als je hond een gebitsreiniging ondergaat.

Trimsalon
Je kunt ook het gebit laten schoonmaken bij ons, dit alleen als de hond het toestaat dat ik in zijn bek mag komen. Dit reinigen gebeurt dan met de Emmi-Pet. Lees hier info over de Emmi-Pet

Hoe voorkom je tandsteen, tandplak en een stinkende bek?

Er zijn verschillende dingen om tandsteen te voorkomen, maar niet alles is even goed voor uw hond. Hier staan alle positieve en negatieve manieren op een rijtje:

Positief

 • Tanden poetsen, dit is er effectief. Probeer de tanden van uw hond één keer per dag te poetsen. Je kunt de tanden van je hond poetsen met een tandenborstel, een vingertandenborsteltje, een elektrische tandenborstel en je kunt met een gaasje langs de tanden gaan. Let op: gebruik geen normale tandpasta, honden kunnen niet tegen de fluoride.
 • Zeewier, dit is een natuurproduct dat het tandplak verminderd en het lost het bestaande tandplak op.
 • Speeltjes, denk aan een flostouw. Wanneer een hond hiermee speelt maakt hij zijn eigen tanden schoon en worden de etensresten verwijderd.
 • Botten/kluiven, hierdoor worden de tanden schoongemaakt omdat de hond op het bot kluift.
 • Rauw vlees, dit is niet alleen gezond maar het voorkomt ook tandplak

Negatief

 • PlaqueOff, hier zitten veel stoffen in die niet goed voor je hond zijn, zo is het enorm zout. Ook krijgen veel honden last van diarree. PlaqueOff is een poeder dat je over het voer van je hond moet strooien.
 • Vet Aquadent, hier zit chloorhexidine en xylitol in, dit zorgt voor minder tandplak maar het is niet goed voor je hond, zo kunnen de tong en tanden van je hond geel worden.
 • OraVet, dit is een gel die je op de tanden van je hond moet smeren. Er zitten chemische stoffen in die je niet aan je hond wilt geven. Ook dit product is erg commercieel.
 • Dentidog Spray, een spray die je op het gebit van je hond moet sprayen en een nacht moet laten zitten. Ook hier zitten weer veel chemische stoffen in en het is vooral erg commercieel.