Het spookje van fleece

Lekker spoken met je hond !

Maak een spannend speeltje van fleece

Voor honden zijn hier allerlei leuke trainingsspelletjes mee te bedenken.

spookje

Nodig
Witte en wat gekleurde fleecestof en een schaar. Als je het spookje oogjes wilt geven, heb je een watervaste zwarte stift nodig.

 

Instructies

  • Knip een vierkant stuk witte fleece van ongeveer 30 x 30 centimeter. Je kunt het spookje naar wens natuurlijk ook iets groter of kleiner maken, afgestemd op het formaat van je dier.
  • Leg in het midden van het vierkant een propje fleece, je kunt hiervoor restjes gebruiken. Dit is de hoofdvulling van je spookje.
  • Trek het vierkante stuk fleece over het propje heen en bind het zo ontstane ‘hoofdje’  van het spookje af door een los reepje fleece in een andere kleur een paar keer stevig rond het ‘nekje’ te wikkelen en daarna als een sjaaltje vast te knopen.
  • Geef het spookje naar wens oogjes of een gezichtje. Klaar!

Speltips voor je hond

  • Spookje vangen. Gooi het spookje in een rustige boog naar je hond toe, zodanig dat hij het makkelijk kan vangen. Let op: het is niet de bedoeling dat de hond hierbij zulke rare sprongen maakt dat hij zichzelf kan blesseren! Zorg dat het spookje altijd voor je hond neerkomt, niet boven of achter hem. Kan je hond nog niet vangen? Leer hem dat dan door hem het spookje eerst vanuit je hand aan te geven, en houd het daarna boven zijn bek zodat hij het rustig kan aanpakken.
  • Spookje zoeken. Verstop het spookje ergens in huis, in de tuin of buiten tijdens de wandeling: eerst nog een beetje zichtbaar, dan steeds wat moeilijker. Extra leuk: laat het sprookje buiten eens in de struiken ‘zweven’! Kan je hond zijn fleecevriendje dan weer vinden? En kan hij netjes even blijven wachten terwijl jij het spookje voor hem verstopt? Zo heb je meteen een mooie blijfoefening! Je kunt ook meerdere spookjes maken en verstoppen voor extra speurpret.
  • Spookje negeren. Gebruik het spookje voor een zelfbeheersingsoefening: gooi het spookje daarvoor in een lege emmer terwijl de hond netjes moet blijven zitten. Dit kan vanuit verschillende posities, bijvoorbeeld met de hond naast je terwijl je het spookje in een emmer voor je gooit, met de emmer tussen jou en de hond in of, nog iets moeilijker, met de hond tussen jou en de emmer in, waarbij je het spookje over de hond heen in de emmer gooit. Blijft je hond netjes zitten? Dan mag hij het spookje op jouw signaal pakken om mee te spelen!
  • Spookje, spookje. Een variant op het balletje, balletje-spel: spookje, spookje! Zet drie grote bloempotten neer op een rij en verstop onder één ervan het spookje. Kan je hond aangeven onder welke bloempot zijn spookje zit? Je kunt het spel moeilijker maken door meer bloempotten te gebruiken.
  • Spookje sorteren. Een leuk spel voor meerdere honden en mensen: gooi de spookjes van alle honden op een hoop (merk ze voor alle zekerheid door er met stift aan de binnenkant een naam of letter op te zetten). Stuur de honden vervolgens om de beurt met een ‘zoek’ naar de spookjesberg: weet iedere hond het spookje met zijn eigen geurtje eraan weer te vinden.

Met dank aan Prins petfoods.